Zeeman NL
NederlandWijzig
Zeeman NL
Oostenrijk
Frankrijk
Duitsland
Global
Luxemburg
Portugal
Spanje

Projecten

Supply Chain

Een nieuwe supply chain

Janet Siebelink-Schat

Aanleiding van het project

Voor Zeeman is groei een belangrijk doel. Daarnaast is duurzaamheid (zuinig) de kern van onze strategie. We hadden veel verouderde systemen die toe waren aan vervanging. Een inhaalslag op het gebied van modernisering van alle systemen en functionaliteiten is daarom ook nodig.  

Wat is de impact die het gaat maken op Zeeman?

Groei, stabiliteit, en verduurzaming.  

Het gaat ons helpen om verder te kunnen groeien. Zowel in omzet alsook in het aantal winkels die wij elk jaar openen. Ook zorgt het voor een stabielere flow van goederen naar de winkels toe. Dit is fijn voor onze klant, maar ook voor onze collega's in de gehele keten tot aan de winkel.  En voor ons ook heel belangrijk, het helpt ons de producten op een nog duurzamere manier van A naar B te krijgen. Bijvoorbeeld door een betere vulgraad van onze rolcontainers en vrachtwagens voor het bevoorraadden van de winkels. Maar ook door consolidatie in havens van herkomst t.b.v. een betere vulgraad van zeecontainers Hierdoor zijn er minder vrachtwagens en zeecontainers nodig.  

Wie zijn hierbij betrokken?

De hele organisatie. Denk hierbij aan de financiële administratie, de verkooporganisatie, inkoop, e-commerce, het distributiecentrum, supply chain planning merchandising, IT, HR en communicatie. Het raakt veel verschillende specialismes.  

Doordat we op een andere manier gaan werken, volgen er ook weer andere projecten, zoals havenconsolidatie. Dit raakt dan ook weer onze externe partners. Dit zijn bijvoorbeeld onze agenten en leveranciers.  

Onze nieuwe supply chain vraagt om veel aanpassingen en informatie. Bijvoorbeeld de doosmaten, kwaliteiten van dozen en de manier van verpakken. Maar ook data betrouwbaarheid, die start al vanaf de leverancier. We gaan meer data gestuurd worden, en daar moeten we ons goed bewust van zijn. Door de hele keten. Als de data in het begin niet klopt, kan dit grote gevolgen hebben in het verdere proces.

Wat maakt dit project voor jou interessant?

Het is een groot en veelomvattend project, of eigenlijk transformatie. Dat vraagt om out-of-the-box denken en het aanpassen van het huidige IT-landschap om dit juist aan te kunnen sturen. Het is een transformatie met veel potentie en heel veel deelprojecten. Het leuke is, dat we veel van deze deelprojecten al lange tijd wilden doen! En nu is daar de tijd voor rijp.  

Je bent tijdens de projecten heel vrij in de keuzes die je maakt. Jij kan echt bepalend zijn voor hoe een oplossing van de toekomst eruit komt te zien!  

Uiteraard ook de innovatie waar wij mee bezig zijn. Ons nieuwe distributiecentrum heeft functionaliteiten die niet eerder zijn uitgevoerd. Ons distributiecentrum is straks gemechaniseerd met onder andere robots die rolcontainers verplaatsen en bijna automatisch beladen worden. Het werk voor de collega's daar is ook een stuk minder zwaar geworden.  

Wat staat er nog op de planning?

Nog heel veel mooie projecten! Namelijk: 

  • Zoals al benoemd, een nieuw ERP implementeren.  

  • Een nieuwe artikelstructuur opzetten. Dit zorgt ervoor dat wij straks beter op maat en kleur kunnen sturen.  

  • Onze footprint nog verder naar beneden brengen door een hele integrale business planning.  

  • Het implementeren van schoner vervoer.  

  • Havenconsolidatie, wat zorgt voor grotere en vollere zeecontainers en daarmee minder zeecontainers, dus minder uitstoot per product.  

Job alert